U znanstvenim pokusima za koje su potrebni debeli miševi i štakori, ovim se životinjicama daje glutaminat kako bi postali debeli. Ovo je vrlo učinkovito jer u normalnim slučajevima miševi i štakori ne postaju lako debeli budući da imaju dobru prirodnu regulaciju tjelesne težine. Ali kad dobiju glutaminat nateknu kao baloni. Ova činjenica vrlo je dobro poznata u znanstvenim krugovima. Glutaminat povećava proizvodnju inzulina, a djeluje i na supstance u mozgu koje povećavaju apetit. Istraživanje je pokazalo da osobe koje upotrebljavaju glutaminat imaju povećan rizik za pretilost. 

Glutaminat se u velikoj mjeri koristi u ljudskoj hrani, gdje se upotrebljava kao "pojačivač okusa". Prehrambena industrija dodaje glutaminat u sve gotove i polugotove proizvode, ima ga u mješavinama začina i kockama za juhu. Nalazi se u suhomesnatim proizvodima, hrenovkama, salamama i kobasicama. Industriji je uvijek cilj prodati nam što više vode i jeftinog škroba a što manje pravih sirovina. Zato u svoje vodom razrijeđene hrenovke i šunke mora natrpati masu kemijskih dodataka i pojačivača okusa jer ih inače tako bezukusne ne bi mogla podvaliti potrošačima. Kad sljedeći put posegnete za omiljenom vrstom hrenovki, kobasica ili šunke, pročitajte deklaraciju. Pročitajte koliki se postotak mesa nalazi u hrenovkama. Sve ostalo je voda, škrob, kemikalije i pojačivači okusa. Uz pomoć glutaminata bjelančevine dobivaju jedan više "mesni" okus čak i ako u proizvodu uopće nema mesa. Ovo je odličan način da se prevare osjetila okusa i zato prehrambena industrija vrlo pametno dodaje glutaminat gdje god stigne, jer nas na taj način tjera da kupujemo puno više njihovih inače bezukusnih proizvoda. 

Glutaminat smeta funkcijama mozga i uzrokuje migrene, promjene raspoloženja pa čak i astmu. Jedna četvrtina stanovništva reagira na visoke doze glutaminata bez da razumije o čemu se radi. U vrlo visokim dozama glutaminat uništava živčane stanice i mrežnicu oka. Ovi se problemi prvi put spominju kao "sindrom kineskog restorana". Osobe koje su često jele kinesku hranu, nakon jela dobivale su simptome kao što je glavobolja, astma, promjene raspoloženja, i razne druge simptome. U kineskoj kuhinji se dodaju velike količine glutaminata kao pojačivača okusa (tzv. umami - peti okus) i upravo zbog tih visokih količina uslijed dužeg vremenskog perioda ovi su poremećaju najprije otkriveni kod redovitih posjetitelja kineskih restorana. 

Kada je otkrivena povezanost između glutaminata i zdravstvenih problema, u medijima je započela kritika prehrambene industrije zbog nekontroliranog dodavanja glutaminata u sve gotove i polugotove proizvode. Konstantno predoziranje glutaminatom dovelo je do rastućeg broja osoba s raznim simptomima preosjetljivosti. Ispitivanje je pokazalo da 10-25% stanovništva negativno reagira na visoke količine glutaminata. 

Bojkot ovih proizvoda od strane potrošača sve je veći i inteligentni proizvođači sa sluhom za promjene počeli su proizvoditi namirnice bez glutaminata te to jasno ističu na pakiranjima. Također i mnogi restorani postaju "bezglutaminatni" i sve češće ćemo nailaziti na oznaku "NO MSG" po restoranima diljem svijeta. Najbolji način da se zaštitimo od štetnih glutaminata je da ne kupujemo industrijske prerađevine koje ga sadrže. Ispočetka je potrebno pomno čitati deklaracije, ali ubrzo ćete biti eksperti za namirnice i moći ćete i druge kupce upozoravati da ne kupuju svakakvo smeće. Najsigurnije je da kupujemo čiste nezagađene namirnice i sami kuhamo svoju hranu, tako ćemo uvijek znati što jedemo. Pored svih divnih vrsta prirodnih začina i začinskog bilja zaista nam ne trebaju nekakve umjetne mješavine začina kao što je Vegeta, pa čak i ako se zove Natur. Nažalost industrija nas i dalje nastoji prevariti i ne deklarira skriveni glutaminat koji se krije pod drugim imenima. 

Na deklaracijama može stajati glutaminat, pojačivač okusa, E620-625, MSG (Monosodium glutamat), MNG (Mononatrij glutaminat), kvaščev ekstrakt, hidrolizirani biljni protein, hidrolizirani sojin protein, sojini proteini itd... Pročitajte detaljni popis sastojaka koji uvijek ili često sadrži glutaminate, a jako ih je puno gdje je naziv glutaminat - skriven!

Svi znaju da neki ljudi, nakon jedenja hrane koja sadrži mononatrijev glutaminat, imaju reakcije poput migrene, nervoze želuca, pomutnje u glavi, proljeva, nepravilnosti rada srca, astme, i/ili naglih promjena raspoloženja. Mnogi ne znaju da više od 40 različitih sastojaka sadrže kemikaliju mononatrijev glutaminat (prerađena nevezana glutaminska kiselina), koja je uzrok tih reakcija. Slijedeća lista sastojaka koji sadrže procesiranu nevezanu glutaminsku kiselinu, složena je iz izvješća potrošača o nepovoljnim reakcijama u posljednjih 20 godina, i iz informacija dobivenim od proizvođača i prehrambenih tehnologa. Nazivi sastojaka koji UVIJEK sadrže prerađenu nevezanu glutaminsku kiselinu:

glutaminska kiselina (E 620), glutamat (E 620)

monokalijev glutamat (E 622)

kalcijev glutamat (E 623)

monoamonijev glutamat (E 624)

magnezijev glutamat (E 625)

natrijev glutamat

kvaščev ekstrakt

bilo što “hidrolizirano”

bilo koji “hidrolizirani protein”

kalcijev kazeinat, natrijev kazeinat

kvasac, sastojci kvasca

autolizirani kvasac

želatina

teksturirane bjelančevine

Vetsin, Ajinomoto (trgovačka imena mononatrijevog glutamata)

* Glutaminska kiselina koja se nalazi u neprerađenom proteinu ne uzokuje navedene reakcije. Kako bi izazvala reakcije, glutaminska kiselina mora biti procesirana/proizvedena ili mora dolaziti iz fermentiranog proteina.

Nazivi sastojaka koji ČESTO sadrže ili proizvode prerađenu nevezanu glutaminsku kiselinu:

karagenan (E 407)

buljon i temeljac

kocke za juhu

protein sirutke, koncentrat proteina sirutke

izolat proteina sirutke

bilo koji “okus” ili “aroma”

maltodekstrin

limunska kiselina (E 330)

bilo što “ultra-pasterizirano”

>ječmeni slad

pektin (E 440)

proteaza

bilo što “enzimski modificirano”

bilo što koje “sadrži enzyme”

sladni ekstrakt

soja umak

ekstrakt sojinog umaka

sojini proteini, koncentrat sojinih proteina, izolat sojinih proteina

bilo što „pojačano bjelančevinama“

bilo što fermentirano

začini

 

Sastojci koji zajedno s MNGom pojačavaju okus (nalaze se u namirnici uvijek zajedno s MNGom)

dinatrijev-5'-gvanilat (E627)

dinatrijev-5'-inozinat (E631)

dinatrijevi-5'-ribonukleotidi (E635)

 

Sastojci za koje se SUMNJA da sadrže ili da stvaraju suvišak prerađene nevezane glutaminske kiseline, koje služe kao okidač reakcija MNGa u visoko osjetljivih osoba

kukuruzni škrob

kukuruzni sirup

modificirani škrob

lipolizirane mliječne masnoće

dekstroza rižin sirup, smeđi rižin sirup

mlijeko u prahu mlijeko smanjene masnoće (npr. obrano mlijeko; 1% mlijeko; 2% mlijeko)

većina nemasnih ili malomasnih proizvoda

bilo što obogaćeno ili obogaćeno vitaminima

Steknite naviku čitanja deklaracije i ne kupujte one proizvode koji imaju duge popise sastojaka i riječi koje ne razumijete.

Istine i laži o hrani

We use cookies to improve our website and your experience when using it. Cookies used for the essential operation of this site have already been set. To find out more about the cookies we use and how to delete them, see our privacy policy.

  I accept cookies from this site.
EU Cookie Directive Module Information