Iako ste uvjereni da nikada ne biste mogli progutati insekte, niste ni svjesni da ih već nesvjesno jedete. Iako misite da se zdravo hranite, niste ni svjesni koje sve štetne tvari unosite u svoj organizam. Donosimo vam popis otrova za koje ne slutite da ih konzumirate.

Piljevina

Prirodna vlakna koja možete vidjeti na gotovo svim prehrambenim proizvodima, od žitarica do soka od naranče. No vjerojatno proizvod ne biste kupili da na njemu piše 'piljevina'. Od krekera do kakaa, sve sadrži celulozu, tj. drvenu piljevinu. Iako Organizacija za hranu i ljekove (FDA) smatra ovu vrstu celuloze sigurnu za konzumaciju, Američko ministarstvo poljoprivrede ograničilo je unos celuloze u prehrambenim proizvodima na 3,5 %.

Koštice jabuka

Liječnici tvrde da je jabuka jako zdrava, ali samo ukoliko ne jedete koštice. Ove koštice, kao koštice trešanja, breskvi i marelica, sadrže amigdalin, spoj cijanida i šećera. Srećom, ljudsko tijelo može podnijeti male količine cijanida, tako da nećete osjetiti nuspojave nakon jedne jabuke. No, cijela zdjela ovakvih grickalica zasigurno nije najbolji izbor.

Kancerogene umjetne boje

Vodeni sladoledi, šareni kolači i gotovi proizvodi su prekrasnog izgleda i uistinu su privlačni zbog svojih zabavnih boja. No ta privlačnost je u sjeni rizika od raka štitnjače, nadbubrežne žlijezde, mokraćnog mjehura, bubrega ili raka mozga. Umjetne boje poput plave, crvene i žute povezane su sa svih tih pet vrsta raka. Povezanost nije i uzročnik raka, ali biste možda trebali dva puta promisliti prije nego što konzumirate nešto privlačno i šareno.

Zagađena voda iz boce

Pitka voda jedna je od najboljih stvari za ljudsko zdravlje, no sva voda nije sigurna. Iako je voda iz slavine zdravstveno ispitana na redovitoj osnovi, flaširana voda se ispituje samo na mjesečnoj razini, stoji u izvješću Business Insider-a.

Prema njihovom izvješću, voda iz boce može sadržavati kerozin, bakterije, staklene čestice pa čak i fekalne materije.

Kukci u namirnicama

Prošle godine, američki lanac Starbucks bio je na udaru vegana koji su ustanovili da Starbucks za svoju kavu s okusom jagode koristi boju koja je napravljena od smrvljenih kukaca. Barem je riječ o 'prirodnoj boji'. Starbucks nije jedini koj se koristi ovom vrstom prehrambenih boja. Kornjaši se koriste za bojanje i drugih prehrambenih proizvoda poput jogurta, kolača i drugih namirnica, a u Srednjoj Americi već je dugo poznato bojanje tkanina s bojom od kornjaša.

Otrovni krumpir

Ukoliko imate zeleni krumpir u svojoj kuhinji, nažalost niste osvojili nagradu, osim ako nagrada nije otrov. Zeleni krumpir pokazatelj je koncentracije slanoće i toksina koji mogu uzrokovati mučnine, glavobolje, neurološke probleme i u nekim slučajevima čak i smrt.

Toksični metali u ruževima za usne

Znanstvenici su otkrili da se u ruževima jarkih boja kriju visoke koncentracije otrovnih metala poput olova, kroma i aluminija. Ovi otrovi pronađeni su u raznim ruževima i sjenilima. A znanstvenici su upravo te metale povezali sa oštećenjima mozga, živaca i bubrega te sa više vrsta raka.

Merkurij u ribama

Merkurij se ne nalazi više samo u tunama, nego je taj metal sve rasprostranjeniji u svim vrstama riba diljem svijeta. Neki znanstvenici smatraju da samo mala količina ovog toksičnog metala, koji se smatra sigurnim od strane vlade, može predstaviti opasnost za razvoj mozga i uzrokovati druge zdravstvene probleme.

Grah

Čudesno zrno od kojeg, što ga više jedete, veća je i vjerojatnost da se razbolite od visoke razine fitohemaglutininoma (PHA), toksina koji uzrokuje povraćanja i proljev. Samo pet sirovo ili nedovoljno kuhanih zrna graha mogu biti loši za vaše zdravlje.

Kemikalije u ambalažama

Znanstvenici su razvili limenke i plastične posudice kako bi se jednostavnije čuvale namirnice za poslije te kako ne bi promijenile okus. Bisfenol A (BPA) koji se koristi za proizvodnju plastičnih boca, povezan je s reproduktivnim abnormalnostima, rakom prostate, dijabetesom i bolestima srca.

Krzno glodavaca i insekti

Prema mišljenju znanstvenika, jedna od najboljih stvari koju možete učiniti za ekosustav je zamijeniti meso u prehrani sa insektima. Čak iako ste uvjereni da nikada ne biste mogli progutati insekte, niste ni svjesni da ih već nesvjesno jedete. Kao što je FDA utvrdila, proizvođači su dopustili korištenje određene količine insekata i krzna goldavaca u svojim proizvodima.

Tako, primjerice, tjestenina smije sadržavati 225 insekata na 225 grama tjestenine.

Bez gljivica, ali po cijeni

Na mnogo načina, moderna poljoprivreda postala je blagodat za čovječanstvo. Proizvodnja je smanjila broj gladnih, no uporaba umjetnih gnjojiva, pesticida i fungicida ima svoju cijenu. Kako bi voće i povrće bilo zdravo, poljoprivrednici ga tretiraju sprejem s fungicidima, kao što su difenilamin i tiabendazol. Ovi fungicidi mogu dugoročno izazvati štete na bubrezima, jetri i mjehuru, dok se neki, pak, fungicidi povezuju i s oštećenjem živčanog sustava. Nedavno istraživanje pokazalo je da gotovo 80 % svih konvencionalno uzgojenih jabuka ima veliku koncentraciju pesticida na sebi, čak i nakon pranja. Osim ako kupujete organsko, velike su šanse da jedete otrove.

Natrij fluorid u pasti za zube

Fluor je dobar za zube, to se ne poriče. No, istraživanje je pokazalo da gutanje samo 5mg fluorida može izazvati mučninu, povraćanje i proljev kod djece. Ukoliko dijete proguta cijelu tubu paste za zube, moglo bi doći do mišićne slabosti i paralize, a upravo zbog toga je fluor glavni sastojak otrova za štakore i žohare.

Dnevno.hr

We use cookies to improve our website and your experience when using it. Cookies used for the essential operation of this site have already been set. To find out more about the cookies we use and how to delete them, see our privacy policy.

  I accept cookies from this site.
EU Cookie Directive Module Information