Poštovani gospodine ministre gospodarstva i predsjedniče Upravnog vijeća HERA-e! Za implementaciju Zakona o tržištu toplinske energije je, sukladno članku, nadležno Ministarstvo gospodarstva i HERA. Ovih dana se preko medija (HRT, RTL, …)

u informativnim emisijama sustavno dezinformira javnost (potrošači), na način da se pogoduje trgovcima razdjelnicima topline. Prilozi u narečenim emisijama govore da je zakonska obveza ugradnja razdjelnika topline. Od mjerodavnih nema reakcije, a niti na zavaravajuće oglašavanje na mrežnim stranicama trgovaca, kao npr. (link)

Zato se obraćamo otvorenim pismom i pitanjem Vama Ministre gospodarstva i HERI, zašto šutite na očigledno nepoštenu poslovnu praksu i u najmanju ruku netočno reklamiranje?

Naime, Zakon o tržištu toplinske energije određuje da zgrade sa manje od 70 stanova moraju ugraditi mjerne instrumente do kraja 2016., a zgrade koje imaju više od 70 stanova do kraja ove godine. Znači plaćanje prema potrošnji, za što se mi u Pokretu za zaštitu potrošača zalažemo još od prvog Zakona o zaštiti potrošača 2003. godine.

Ali nije točno da ZTTE nalaže ugradnju razdjelnika, nego mjernih instrumenata, a mjerni instrumenti su i kalorimetri. Razdjelnik nije istoznačnica za kalorimetar.

Razdjelnik topline: mjerni instrument koji je Deklaracijom EU priznat zbog jeftinije ugradnje koji mjeri emisiju topline iz grijaćeg tijela (radijatora) te na osnovu emisije topline obračunava %-tak učešća u potrošnji na glavnom mjernom instrumentu tj. kalorimetru. Još pretprošle godine je njemački Bundestag donio preporuku da se ne ugrađuju razdjelnici topline, jer su nepouzdani mjerni instrumenti, a Hrvatska daje poticaje za ugradnju istih.

Kalorimetar: Kalorimetar je mjerni instrument za mjerenje količine topline koja se troši.

Znači kalorimetar mjeri potrošnju i svu količinu isporučene/preuzete količine topline u stanu/kući, razdjelnik pravičnije raspodjeljuje troškove s centralnog mjernog mjesta /kalorimetra (podstanice).

Je li „jeftinije“ razlog za ugradnju razdjelnika, neka potrošači sami odluče. U dvosobnom stanu ugradnja razdjelnika košta 500 eura, a kalorimetara 1000 eura.

Temeljem narečenog smatramo da se u medijima vrši tendenciozno reklamiranje, jer dvije tvrtke u Hrvatskoj prodaju i ugrađuju razdjelnike, koje graniči sa nepoštenom i agresivnom poslovnom praksom koja navodi potrošače da ugrađuju isključivo razdjelnike topline, koji su na duže vrijeme lošija investicija od ugradnje kalorimetra.

O tome Organizacija „ROZP“ već tri godine daje informacije na svojim mrežnim stranicama kako bi potrošači imali prave informacije za najbolju odluku.

Prema našim informacijama jedino Grad Karlovac subvencionira ugradnju i razdjelnika i kalorimetara. Ostali gradovi temeljem tumačenja koja se šire od trgovaca, a ovih dana i preko medija, te Vaše šutnje subvencioniraju isključivo razdjelnike.

ZTTE (NN 80/13, 14/14, 102/14) u članku 33. Stavak 1. Određuje: „Vlasnici samostalnih uporabnih cjelina, u zgradi/građevini izgrađenoj prije stupanja na snagu ovoga Zakona, dužni su radi racionalnijeg korištenja energije ugraditi uređaje za regulaciju odavanja topline i uređaje za lokalnu razdiobu isporučene toplinske energije (razdjelnik) ili mjerila za mjerenje potrošnje toplinske energije (o.a. kalorimetar).“

Gospodine ministre gospodarstva, javno ste za neimplementaciju ZTTE (što je razvidno u Hrvatskoj) okrivili potrošče, zašto se sada, kada je na djelu očigledna nepoštena poslovna praksa, koja je zabranjena Zakonom o zaštiti potrošača, oglušujete?

Potrošači imaju pravo na istinitu informaciju!

Ž.T.

Otvoreno pismo ministru gospodarstva i predsjedniku UV HERA-e