Pitamo li se koji se sve štetni aditivi kriju u proizvodima koje najviše konzumiramo? Upoznajmo se sa podacima na etiketama stotinjak prehrambenih proizvoda koji se najviše kupuju u Hrvatskoj.

Obavijestili smo javnost o limunu i drugom voću sa imazalilom i doživjeli javni linč od „stručnjaka“ i lobista trgovaca kojima je normalno da se trujemo, jer to radimo već godinama. No pogledajmo hrvatsku potrošačku košaricu.

Salame, tj. trajne i polutrajne kobasice, hrenovke, gotove pizze, toast sirevi, suhomesnati proizvodi - sve su to artikli koji se najčešće nalaze na našim stolovima. U posljednje vrijeme “amerikanizacija” kuhinje se najviše vidi po tome što kupujemo gotove pizze, ubacimo je u mikrovalnu i večera za cijelu obitelj je spremna.

Takve pizze vrlo često sadrže konzervans natrijev nitrit koji je, prema Savjetovalištu za E-brojeve, označen crvenom bojom, znači to je aditiv koji bi trebali naveliko zaobilaziti. Također sadrže i difosfate, a za njih piše: “U velikim koncentracijama mogu ometati resorpciju kalcija, magnezija i željeza u organizmu, pa unos velikih količina (više od 1,5 do 2,5 g na dan) može dovesti do smanjenja koštane mase, osteoporoze i do taloženja kalcija u organizmu. Često konzumiranje nije preporučljivo”.

Može se naći i pizza ‘začinjena’ i aromom dima, a tu je i popularna kocka za juhu koja sadrži glutaminsku kiselinu, a o njoj piše: “Prirodni pojačivač okusa i zamjena za sol (vidi E621 – E625). Moguće je da uzrokuje alergijske i pseudoalergijske reakcije. Smije se dodavati mnogim namirnicama jer se zasad smatra bezopasnom. Mogući utjecaj glutaminske kiseline i/ili njezinih soli u obliku prehrambenih aditiva na nastanak određenih bolesti još nije istražen do kraja, a znanstvena je javnost podijeljena u mišljenju oko sigurnosti uporabe ovih aditiva. Izbjegavati!”.

Ako pročitamo deklaraciju na kocki za juhu onda ćemo pročitati: “sadrži i dinatrijev inozinat i dinatrijev guanilat”. Vjerovali ili ne, takva kocka za juhu od povrća sadrži samo 0,8 posto mrkve, 0,7 posto celera i 0,5 posto poriluka! Dakle, 98 posto sastojaka su arome, konzervansi, pojačivači okusa, stabilizitarori, zgušnjivači...itd.

Čak i šunke “visoke kvalitete” sadrže samo 50 posto svinjskog mesa, ostalo je voda, škrob, biljna vlakna, maltodekstrin i naravno aditivi: E407, aroma mesa, E450, E451, E316, E621, E250.

Za E407 piše: „Istraživanja na eksperimentalnim životinjama pokazala su da razgradni produkti karagenana, koji nastaju pod utjecajem visoke temperature i kiselina, izazivaju ulceracije gastrointestinalnoga trakta te da mogu dovesti do kancerogenih promjena ili uzrokovati nastajanje Chronove bolesti.”

Za E450 piše: “treba ga izbjegavati jer može dovesti do “smanjenja koštane mase, osteoporoze i do taloženja kalcija u organizmu”.

Više o toj „zdravoj hrani“ piše Slobodna Dalmacija, a mi, udruge za zaštitu potrošača, shvatili smo da je naša strateška zadaća, posebno ove godine kada Svjetski dan prava potrošača obilježavamo na temu „Potrošači imaju pravo na zdravu hranu“,  informirati i educirati potrošače da čitaju deklaracije i da traže od trgovaca da im pojasne što to piše na deklaraciji. Jer ako trgovac ne zna što prodaje, on to ne smije prodavati !

Ž.T.

We use cookies to improve our website and your experience when using it. Cookies used for the essential operation of this site have already been set. To find out more about the cookies we use and how to delete them, see our privacy policy.

  I accept cookies from this site.
EU Cookie Directive Module Information